Kürtőskalács

Hozzávalók:

A kalácshoz: 30 dkg Barbara gluténmentes lisztkeverék kenyér és kelt tészták előállításához, 3 dkg margarin, 4 g instant élesztő, 1 tojás, 1 csipet só, 30 g kristálycukor, 1,5 dl tej, 1 evőkanál útifű maghéj 1 dl vízben beáztatvaAz ízesítéshez: 3 evőkanál cukor, ízlés szerint fahéj, kókuszreszelék, darált dió

Az útifű maghéjat beáztatjuk a vízben. Amikor már kocsonyás állaga lesz, a többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk. 10 percig pihentetjük a tésztát, addig a hengerformánkat előkészítjük. Ennek hiányában tökéletesen megfelel egy fém üdítős doboz is, melyet alufóliába betekerünk és olajjal vékonyan lekenünk, hogy süléskor ne ragadjon rá a kalács. A tésztából egy adagot kiveszünk, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk és kb 2 cm vastag csíkokat sodrunk. A hengerre rásimítjuk a csíkokat úgy, hogy a tésztaszélek fedjék egymást. Jól nyomkodjuk is össze, nehogy letekeredjen. Kristálycukorba beleforgatjuk, majd sütőlemezre állítjuk és előmelegített sütőben 175 C-on kb 20 percig sütjük.