Mákos kalács

Hozzávalók:

Tészta:
2,5 dl tej
5 dkg zsír
3 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
40 dkg Barbara gluténmentes lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz
csipet só
Töltelék:
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
1 dl tej
fél citrom leve
Kenéshez:
1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen fél óráig kelesztjük a tésztát. A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt, belefacsarjuk a fél citrom levét is. Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével. A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.