Sütőtök

Itt az ősz és végre eljött a várva várt sütőtök szezon. Nézzünk egy kis tudományos hátteret:

A sütőtök valódi vitaminbomba. Magas karotintartalmának köszönhetően javítja a látást, antioxidánsai védenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Nyersen fogyasztva, levét préselve jelentős mennyiségű C-vitaminhoz juttathatod a szervezetedet, de a kiegyensúlyozott anyagcserében is fontos szerepet játszik magas rosttartalmánál fogva.

Számomra a nagydobosi fajta a kedvenc. Először félbe vágom, majd a két darabot ismét felezem. Kikaparom a magját jó alaposan és darabolom tovább kisebb szeletekre ízlés szerint. Süsd legalább két órán át 200 fokon, hiszen ez a tökfajta vastagabb, lassabban sül át. Magasabb hőfokon szépen pirul a teteje is. Én imádom, ha jó krémesre sül és picit megég a teteje.

Rengeteg sütőtökös receptet lehet találni, ahol különböző fűszerekkel bolondítják meg. Én nem szoktam extrázni, mert szeretem a tiszta ízeket.