Zsenge zöldborsóleves

A tavaszi borsóleves a zsenge borsótól lesz igazán finom, de egy kis galuska sem hiányozhat belőle. Tudom, hogy a galuska sokunknak mumus, ezért tehetünk a levesbe nyugodtan kedvünk szerinti levesbetétet. Nálam Barbara gluténmentes csigatészta a „Numero uno”. Nézzük a szupergyors változatát a levesnek, mely fél óra alatt el is készül:

 

A fagyasztott zsenge zöldborsót edénybe teszem és vízzel felöntöm. Teszek bele ételízesítőt ízlés szerint (én Boszorkány ételízesítőt használtam) és a tűzhelyen készre megfőzöm a zöldborsót.

Amíg fő a leves, elkészítem a galuskát. Egy keverőtálba felütöm a tojást és villával elkeverem. Mehet hozzá egy csipet só és gluténmentes Barbara kelt lisztkeverék (amennyi tojás, annyi púpozott evőkanál liszt). Jól elkeverem és állni hagyom kb 5 percig, hogy a liszt felszívja azt a folyadékmennyiséget, amennyi szükséges.

Pihentetés után az állagtól függően pótoljuk liszttel vagy vízzel. Amióta tudok galuskát készíteni, azóta mindig galuskaszaggatót használok, ezért az én tésztám nagyon lágy. Figyeljünk arra, hogy lágyabb tésztát kell készítenünk, mint a búzalisztes galuska, mert ha kemény a tészta, a galuskánk nem fog átfőni. Amikor megfőtt a borsó, galuskaszaggatóval beleszaggatom a levesbe a galuskát és átkavarom, nehogy összeragadjanak (a tészta majdnem magától „átmegy” a szaggatón, akkor jó az állaga). Főzöm még kb 5 percig, amíg a galuska elkészül és készen is van.